Od 01.01.2023 uzavřena provozovna Varšavská 779/5.
Zařízení na servisní úkon vyzvedneme a vrátíme na Vámi uvedené adrese v Ústí nad Labem bez příplatku.

Moudrý servis Historie Microsoft Windows

Historie Microsoft Windows

Společnost Microsoft v posledních letech předvádí, že doby, kdy byly jejich Windows jen předražený a dlouhodobě nepoužitelný software, jsou již pryč.

Windows XP byly první vlaštovkou v tomto směru a po nich, přestože s ne úplně fungujícím mezičlánkem, přišla další, Windows 7. Podpora a tedy i bezpečnost operačního systému Windows XP byla ukončena 8. dubna 2014 (více zde). Windows 7 přesto není tím nejnovějším z dílny tohoto výrobce.

Od černého okna k opravdovým grafickým oknům

Pokud bychom se ale podívali do pravěku digitální doby, tedy až do 4. dubna 1975, nalezneme Microsoft jako společnost, jejíž zakladatelem je Bill Gates a Paul Allen. V dobách svých začátků přesvědčili společnost IBM o svých programátorských kvalitách, koupili systém QDOS (86-DOS) a následně v roce 1981 vydali přepracovanou verzi licencovanou pro IBM, svůj první operační systém MS-DOS 1.0. Čistě textový systém, který byl schopen obstarat pouze jednu běžící aplikaci v 16 bitovém rozhraní, který umožňoval mimo jiné i práci se soubory a složkami, se dočkal několika nových verzí a poslední z nich, kterou bylo možno koupit a instalovat samostatně, byl MS-DOS 6.22. V tu dobu již ale existovala grafická nástavba, kterou dnes známe jako samostatný operační systém Windows. Verze 1.0 byla revoluční tím, že právě přinášela grafické rozhraní a tzv. okna (angl. Windows). První relativně velký úspěch ale nesly až Windows 3.0, Windows 3.1 a Windows 3.11 - první systém s částečnou podporou 32 bitových ovladačů a následně Windows 3.11 for Workgroups, které (jak už z názvu vyplývá) uměly pracovat se sítí. To byl také poslední 16 bitový systém.

Windows 95 a Windows NT (new technology) vyšly v podstatě ve stejné době, "entýčka" však byly oblíbenější u správců sítě, neboť měly bezpečnější a stabilnější jádro (kernel) - oba tyto systémy byly 32bitové, avšak právě Windows NT již byl první skutečně plnohodnotný operační systém, nejen grafická nástavba, neboť Windows 95 stále využívaly jako operační jádro MS-DOS ve verzi 7.0.

Následné Windows 98, byly pouhou "aktualizací" 95, s MS-DOS ve verzi 7.1. Verze Windows ME (Millennium Edition), která vyšla 14. 9. 2000 byla poslední verze postavená na systému MS-DOS (ve verzi 8.0). Stabilita bohužel nebyla ani tehdy příliš valná a zastánci Linuxu (v jakékoli modifikaci) stále více poukazovali na "nedodělek", kterým právě Windows poslední léta byl.

Cesta ke stabilitě nebo k ovládnutí trhu

Mezitím, jakoby na tajné lince, Microsoft vyvíjel nové verze Windows NT (NT 3.1 až 4.0 – 1993 - 1996), které byly mnohem stabilnější, i když s vyššími hardwarovými nároky. Poté došlo k vypuštění názvu „NT“ ze jména systému a byl vydán Windows 2000 (17. 2. 2000). Bohužel však Microsoft viděl NT pouze jako firemní systém a široká veřejnost s tímto systémem nebyla blíže seznámena - nové počítače se dodávaly právě s verzemi plynoucích z Windows 95, tedy na MS-DOS jádru. Avšak po vydání Windows 2000 (přímý následník NT 4.0) se společnost Billa Gatese rozhodla jít cestou NT i pro domácí použití a vydali Windows XP (25. 10. 2001, tedy pouhý rok a půl po verzi 2000). Všechny další systémy, které Microsoft vydal, jsou postaveny právě na systémovém jádru NT.

Krok stranou

Bohužel pro společnost Microsoft, jejich dalším počinem byl operační systém Windows Vista, který rozhodně nepřinesl tolik slávy, jako jejich předchůdce Windows XP. Ba naopak, Microsoft relativně rychle (po třech letech) vydal Windows 7, neboť Vista byly nestabilní, hardwarově náročné Windows s potížemi s kompatibilitou.

Zpět na výsluní

Microsoft

Dalo by se říci, že záchranou byly již zmíněné Windows 7. Ve velmi krátké době v počtu prodaných licencí překonaly veškeré své předchůdce a staly se majoritním operačním systémem na počítačích s Windows.

26. října 2012 byl vydán zatím poslední operační systém od společnosti Microsoft s označením Windows 8. Od té doby systém prošel řadou proměn, mimo jiné i přeznačení na novější verzi Windows 8.1 (vydaný 17. 10. 2013) a nedávno vypuštěná aktualizace Update 1.

Microsoft do každého zařízení

Microsoft

Systém Windows 8.1 přivádí mobilní prostředí Windows Phone 8 do stolních počítačů a notebooků, a naopak, Windows 8 přináší své klady do mobilního světa. Jinými slovy například možnost dotykového ovládání, rychlé spuštění systému ze strany jedné, výkon, stabilitu a také důležitou schopnost spouštět veškeré aplikace na straně druhé. Ať už jsou to aplikace, na které jsme léta zvyklí, tedy například náš účetní systém, oblíbený program k úpravě fotografií, hudby či videa, nebo třeba počítačové hry.

Nespornou výhodou nového přístupu je častější aktualizace systému, absence tzv. Service Packů, a stáří systému, které zaručuje ještě dlouhodobou podporu ze strany výrobce.

FAQ

Máte dotaz? Zkuste se podívat na "Nejčastěji pokládané dotazy".

Zeptejte se nás

Máte dotaz a nenašli jste odpověď mezi nejčastěji pokládanými dotazy? Zavolejte nebo napište. Rádi se Vám budeme věnovat.

Kontakty

Máte dotaz na poskytované služby nebo jste se již rozhodli využít našich služeb. Neváhejte nás kontaktovat.